29 Ocak 2011 Cumartesi

Maybe.*


Kurtlar Vadisi Filistin

Nihayet beklenen film gösterime dün girdi "Hür adam'a" henüz gitmemenin verdiği mahçubiyetle de olsa filmi izlemeye gittim..

Diyeceksiniz ki orada hangi rengi gördün de üzerine edebiyat yapacaksın. :)
hocam gibi diyeceğim ki "bende gördüm hüznün gözlerini rengi bahtımcaydı"

Elbette filmden sanatkarane birşeyler beklemiyordur kimse bende beklemiyordum..
Fakat beklediğimin biraz daha altıyla karşılaştım sayılır.
Mavi Marmara'ya daha fazla değinileceğini düşünmüştüm yada daha fazla söz duyacağımı.
Hatta filistin de yaşanan drama da beklenenin altında yer verilmişti.

Birkaç sahnesi dışında gözden yaş damlamadı..Tabiki etraftaki teyzeleri saymazsak.
Neredeyse tüm film boyunca ağlayan üstün gayretli ablalarda vardı :) bu biraz mahalle baskısı gibi oldu "biz niye ağlayamıyoruz " dedirtmeyi başardılar. :)


Çatışma sahneleri çok yorucuydu filmde yorulduğumu hissettim..Oturduğumuz yerden hayıflanıyoruz,işin Filistinde yaşamak kısmını akıldan dahi geçirmek yürek yakıyor.
Yahudi bir karakter üzerinden verilmek istenen mesajlar vardı olmalıydı da.
Anlam veremediğim sahnelerden biri de Şaşmaz kardeşlerin filmlerinden eksik etmediği zikir sahnesi mesela...Filistinle ne gibi bir bağ kurmak istediklerini anlamadım..

Kurtlar Vadisi izleyicileri için filmin puanı yüksek olacaktır çünkü Polat Alemdar ve adamları- ki memati başkadır- yine işbitirici rolündeydi.Özellikle Polat Alemdar'ın tek kişilik dev kadro gibi tüm çatışmalardan yara almadan çıkması gayet aşina gelecektir.


Bu kısımları eleştirmiyorum çünki film zaten bunun üzerine kurgulanmış o sebeple başarılı oldukları gerçeğini dillendirmek gerek..Bu şekilde yıllardır izleyici kitlesini korumayı başardılar.

Bana kalırsa biraz daha net görüntüler gösterilmeli ve filistindeki hayatın ekseninde geçmeliydi.
İtiraf etmek gerekirse Kurtlar Vadisi Irak'ı daha çok beğenmiştim..

Sonuç olarak..
Keşke.. diyorsunuz keşke...

İzlediğimiz bir ütopya değildi zalimin sonu bedbaht olmaktır elbet.Bu ilahi yasaya imanımız sonsuz elhamdülillah.
Fakat neticeye değil gayrete bakan bir Rabbin kulu olarak;

Tüm mesele silahların sana çevrildiği anda dahi Allah varsa bir umut daha vardır diyerek 'Son taşı' atmaya elin uzatmaktır ..


Belki film dahi yapımcılarının elini taşa uzatmasıdır
Belki filistin bizim umutla uzanacağımız son taşımız..dır



Belki..
NüHa

*Maybe:belki

7 yorum:

  1. Selam...

    İslam Coğrafya'sında safını belli etmek için saf gayrete dayalı taşa el atılacak o kadar çok yer var ki, Filistin çok uzaklarda bence...

    Veya şöyle demeliyim.
    Filistin yüreklerimize çok uzaklarda, hissetmiyoruz, görmüyoruz yani...

    Daha evimizin içine el atamadık ki, ruhumuza giydiremedik ki İslamı, Filistin sadece bir dizi filmin senaryosundan ibarettir artık...

    Allah hepimizi ıslah etsin.

    YanıtlaSil
  2. Ve aleykum selam...

    Hangi ruhtan bahsediyorsunuz yokluk ?
    bugünki yaygın muhafazakar tebaya baktığınızda imanı taklidi boyutta yaşamayan kaç kişiyi gösterebilirsiniz?Kaldı ki Filistin konusunda halktan bukadar incelik beklemek..

    Ben sizin gibi düşünmüyorum..
    Çünkü Filistin bu ülkede yaşayan halkın bilinçli veya bilinçsiz 'ümmete dair'bildiği tek bütünleştirici unsur ise bari ona dokunmayalım..

    Neyimiz kaldı bizim diyeceğimiz.

    Filistin'in yüreklerde yer tutmadığını söylemek çok iddialı olmuş.Halkları yönlendiren aydınlardır,
    fikir adamlarıdır.
    Müsterih olun bu ülkenin vicdanı Bülent yıldırımlar Hakan Albayraklar Mahmut Dervişler çıkarmış ise Mavi Marmara gün gibi ayan karşımızda duruyor ise Filistin film senaryosundan ibaret değildir.

    YanıtlaSil
  3. Bahsettiğiniz aydınlar sadece makam-mevkii peşinde koşan, ünlerine ün katan şair, gazeteci vb. kişilerdir. Hangisi elini taşa atabilecek imani güce sahiptir ki ?

    Sözün gücü diyorsunuz ya, sözün gücü sadece o an geçerlidir, Mavi Marmara artık magazinsek içerikli bir gemiden ibarettir, ders alınabilecek herşey Mekke'nin Fethi'yle bitmiştir, ondan sonra yaşanılanlar zayıf, cılız imanlıların egolarını tatmin ettiği dünyalık basitlikteki faaliyetlerdir.

    Mavi Marmara'yı karşılayan kesim bugün ne yapmaktadır Filistin adına birşeyler yazıp ego tatmini yapmaktan başka...

    "Orda bir Filistin var uzakta, gitmesekte gelmesekte o Filistin bizim Filistinimizdir" deselerde hepsi satırlarda kalmış ve tebrik edilmeyi bekleyen yazılardan ibarettir.

    Geçmiş olsun tüm Ümmete, zaman doğruları dillendirme vaktiyse eğer canımız yanacak kadar yakıcı şeyler düşünmeliyiz, İslamiyet yukarıda bahsettiğim ruhumuzu daha yakamamış ki Filistin'i duyalım, ama sinema salonlarındaki koltuklar çok rahattır, anlıyorum tüm sinemaseverleri, sanat zaten zevk için yapılmalıdır, kutlarım PANA FİLM'i ve UKRA İNŞAAT'ı...

    dua ile.

    YanıtlaSil
  4. yokluk kardeş boşuna çaban , duymaz kimse sesini ve katılmaz sana boşverr.otur kitabını dergini oku topyekün kucaklayıcı bir mazlumiyet tasavvuru ütopik faztezilerden ibarettir.geç bu fanteziyi yeni dünya düzeninde herkes taşı filistin üzerinden israile atıyor...boşver taşları da taşların hedefi belli kime tükettiğin nefes bana mı ?? boşver yahu dedim ya otur kitabını oku..

    YanıtlaSil
  5. Yokluk;
    İkinci yorumunuza katılmasamda yayınlamayı borç bilirim.Çoğu iddiadan ibaret fakat her iddia ispat gerektirir..
    Hz.Ali derki:"düşüncesini tabulaştıran helak olur" bu sebeple kendi düşüncemi size dikta edecek kadar cesur da değilim sizin düşüncenize tamamıyla yanlış diyecek kadar ehilde...

    Fakat halkın "Filistin'den dön evine dön kendine dön" kabilinden satırları anlaması gerektiğini düşünürken uslübun bu olması gerektiğine inanmıyorum.Hakikati söylemek maharet değil hakikate işaret edip söylettirmek maharettir..Sözleriniz yanlış anlaşılmaya bu derece müsaitken Rab yardımcınız olsun.

    Mutlak hakikat olan ahiret yurduna ne de çok ihtiyacımız var..

    YanıtlaSil
  6. Tuba Parlak;

    Sıkıntınız Sanırım "ümmetin yalnızca mazlum coğrafyası Filistin değildir" diyebilmek...
    Değildir elbet aksini hiç iddia etmedim ama birileri aksini iddia ediyor diye Filistin'i kalbine iliştirenleri hiçbirşey yapmasa dahi meydanlara inenleri eleştirmenin hakkı teslim etmek olduğuna da hiç inanmadım..

    YanıtlaSil
  7. evet tek derdim tek karın ağrım mazlumiyetin diğer şubelerine hiç olmazsa bir çentik atmak attırmak.filistin ümmetin takıntısı olmaktan öteye geçememiştir artık kim ne dese desin bu görülmez gerçek yadsınamaz.tek tipleştirme öteleme arkalara atma algısı tüm zihnimizi ve vicdanımızı çepe çevre sarmış.yüzyıllardır unutulmuş zulümler karşısında nasıl oluyorda biri bu kadar fark yaratabiliyor ? nasıl mı ? mazlumiyeti putlaştırırsan...
    bir mazlumiyetin putu olmak kumaşımda yok kusura bakılmaya.. filistin davasını sahipleniyorum fakat gözlerimi gör etmiyorum

    v'esselam..

    YanıtlaSil

Sözün Gücüne inanmayan neden kelime-i şehadet getirir ki?..