3 Mart 2012 Cumartesi

Düşünce Düşlenir*





Sürekli bir Ayakta Kalışı Kutsayanlara İthaf Olunur...

"....Düşünce ise canı yanar insanın. Yürüyebilmek rutinken, rutini bozulur. Bir uyumsuzluk halidir aynı zamanda düşmek. Rutinden mahrumiyetin adıdır; rutin diye ne varsa hayatta. Hastalık, bir sağlıklı olma rutininin bozulmasıdır mesela. Ve vücudunun farkındalığı için yegane fırsattır. Mahrumiyetler düşme halleriyse hayatta, düşünmek için de fırsatlardır. Düşmeden, ayağımız taşa değmeden düşünmeyeceğizdir. Düşünmek bir tasalanma hali, bir mahrumiyetin giderilmesi çabası ise eğer, mahrumiyetler nimettir. En büyük düşüşümüz (hubut) cennettendir diye iman ediyoruz madem, rutinin orası olduğunu ve dünyada arızî bir hal yaşadığımızı söyleyebiliriz. Düşünerek hayatımızın aslına rûcu etmesine çalışıyoruz bir nevi... "

İzzet Semra Bilici



 
*Dücane Cündioğlu(bknz Düşünce Düşlenir Kitabı)
**Malcolm(Malik el-Şahbaz)u Rahmetle anıyoruz..
Onlar düşmeseydi, düşmeyi dahi öğrenemeyecektik..
 


2 yorum:

  1. düşmek bir ceza hali midir acaba? ademin hubutu bir ceza idi, bunu bilmekteyiz. sürgüne gönderilmişti.. Rab olan öyle bir ceza verdi ki sünnetullahı gereği, beşeri, cezalarla hiçbir bağlantısı yok.. o sebeple beşeri örneklere benzeterek hubutumuzu ve vusulumuzü fotoğraflamaya çalışmayalım.. fakat her düşüşün bir benzerliğinin ve hikmet boyutunda bir bileşkesinin olduğuna inanıyorum..

    ve..
    ilahi ceza sistemi cenneti sürgünün içine gizlemiş, beşeri ceza sistemi ancak ceza vererek hatanın bedelini istemiş...

    YanıtlaSil
  2. İnsanın yeryüzüne ilk düşüşünü elbette beşeri cezalarla benzetmek haddimiz değil...
    Ancak dünya hayatındaki düşüşlerimizi hubut'taki hikmetlerden bir koku bir esinti bir hikmet taşıdığı için katlanılabilir kılma çabasındayız...

    Eğer dünyadaki düşüşlerimizden de payımıza bir hakikati keşfetme düşüyorsa bu bize ilk düşüşümüzü anımsatmalı değil mi..

    Yoksa nasıl nefes alır insan..Beşeri olan öyle sufli ve öyle aşağılık ki..

    YanıtlaSil

Sözün Gücüne inanmayan neden kelime-i şehadet getirir ki?..